Een moelleux van chocolade die na drie pogingen niet meer kan mislukken!

Ik vond dit recept op de site van Jeroen Meus. Een moelleux van chocolade die niet kan mislukken. Was dat even schrikken toen de eerste poging toch mislukte! Maar na drie pogingen hebben we hier thuis toch de techniek onder de knie. Ik doopte dit gerecht dus “een moelleux van chocolade die na drie pogingen niet meer kan mislukken”

Ingrediënten

100 g donkere chocolade
110 g boter
50 g gezeefde bloem
100 g suiker
vanille-ijs en/of vers rood fruit
4 eieren

Bereiding

  • Weeg alle ingrediënten zorgvuldig af. Dat is zeer belangrijk voor het eindresultaat.
  • Neem de helft van de eieren en meng ze volledig met de suiker. Doe hetzelfde met de dooiers van de andere helft.
  • Zeef de bloem in de mengkom en klop het geheel goed los tot je een homogene massa krijgt.
  • Smelt de chocolade samen met de boter en voeg ze toe aan het mengsel.
  • Laat het mengsel afkoelen in de koelkast, zodat het mengsel wat kan opstijven. Het is belangrijk dat je tussendoor het beslag laat afkoelen, en dat je bakt vlak voor het serveren.
  • Bak de moelleux vlak voor het serveren. Tot zolang kan het beslag in de koelkast blijven liggen.
  • Laat de oven voorwerwarmen op 210°C. Hou de bakplaat apart.
  • Wrijf de binnenzijde van de serveerringen in met een beetje boter en strooi er vervolgens wat bloem over. Dat is belangrijk om de gebakjes later makkelijk los te maken uit de vorm.
  • Plaats de ringen op de bakplaat, op een vel bakpapier of een siliconenmatje. Doe dan het beslag in de vormpjes. Let op: vul elke ring voor 2/3 met het beslag. Het gebak zal rijzen in de oven.
  • Bak de moelleux 8 à 10 minuten in de oven op 210 °C. De baktijd hangt af van het type oven.
  • Maak de gebakjes voorzichtig los en zet er ééntje op elk dessertbord. Het hart van de moelleux moet vloeibaar zijn. Meteen serveren!
  • Serveer de warme moelleux met een bol vanille-ijs en/of een beetje vers rood fruit.

Eigen tips waardoor het bij jullie misschien toch zal lukken bij de eerste poging:

  • Mocht je toch in de verleiding komen om stenen potjes te nemen om deze moelleux in te bakken: niet doen! De moelleux heeft maar een fijn korstje en breekt dus makkelijk waardoor hij zeer moeilijk uit de potjes te halen is. Doe je ze in een ring, dan kan je ze met ring en al in het bord zetten en de ring voorzichtjes naar boven schuiven.
  • Laat de moelleux vooral geen minuut te lang in de oven staan (en haal ze er allemaal samen uit) of je hebt ordinaire chocoladecakejes. Ook lekker maar dat was niet de bedoeling.
  • Maak je portie voldoende groot want anders is het deeg onmiddellijk doorbakken met als resultaat: inderdaad een cakeje.
  • Ik steek het deeg niet in een plastieken spuitzak maar laat hem in de kom staan. Het deeg is makkelijk met een lepel in de ringen te doen.

Smakelijk!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s