Tirza van Arnon Grunberg

Jörgen Hofmeester en zijn dochter Tirza zijn de hoofdpersonages van deze indringende en zwartgallige roman van Arnon Grunberg. In het begin van de roman krijgen we vrij snel een beeld van Jörgen Hofmeester. Hij houdt de schijn op maar in werkelijkheid is hij alles kwijt. Zijn opgebouwde spaargeld is samen met zijn beleggingen verdwenen. Zijn vrouw heeft drie jaar geleden haar gezin verlaten om het geluk elders te zoeken en zijn oudste dochter is een bed and breakfast begonnen in Frankrijk.  Hij werd overbodig verklaard op de uitgeverij waar hij werkte. Hij hoeft niet meer te komen en overdag zwerft hij dus maar wat rond op Schiphol. Gelukkig is er nog Tirza, zijn jongste dochter. Zij is de reden waarom hij nog verder doet, waarom hij de schijn hoog houdt.

Het verhaal begint op het eindexamenfeest van Tirza. Hofmeester probeert de ideale vader te spelen. “ Een uitstekende gastheer zal hij zijn, een die zes paar ogen tegelijk heeft. Niet alleen zal hij de gasten van voedsel en drank voorzien, ook de eenzamen en verwaarloosden zal hij nauwgezet in de gaten houden. Zij die niemand anders hebben om mee te praten dan het eigen glas of een sushi zullen door Hofmeester worden vermaakt.  De verlegen feestgangers zal hij zijn gezelschap aanbieden. En gedanst, er zal ook worden gedanst.”  Die eeuwige behoefte om onder alle omstandigheden beschaafd over te komen.  Maar dan komt Tirza toe op het feestje met haar Marokkaanse vriendje Choukri.  Hofmeester merkt aan de man meteen iets wat Tirza zelf niet ziet: Choukri lijkt als twee druppels water op Mohammed Atta , de hoofddader bij de aanslagen van 9/11. En dat is voor Hofmeester de trigger, vanaf dat moment loopt het echt fout.  De donkere kanten van Hofmeester krijgen de bovenhand en alle gevoel voor redelijkheid verdwijnt.  Wanneer Tirza, samen met Choukri, vertrekt naar Namibië slaan bij Hofmeester werkelijk alle stoppen door, hij is niet meer te houden…

Tirza was mijn eerste kennismaking met de boeken van Arnon Grunberg. Hij slaagt er in om een sfeer te scheppen die bezwerend is, hij toont een zielig schouwspel van menselijke relaties die falen en een man die koste wat kost de schijn hoog willen houden, maar de strijd met zichzelf verliest. Het is een boek dat me bezig hield, dat ik niet zomaar aan de kant schoof. Het smaakt alvast naar meer. Arnon Grunberg won er zeer terecht de Ako Literatuurprijs én de Gouden Uil mee.
Huid en Haar, de nieuwe Grunberg, ligt al een tijdje te wachten in de boekenkast maar ik spaar hem op tot de vakantie!
Tirza beschreef in het jaar dat het boek verscheen haar leven in een weblog. Ondertussen werd het boek verfilmd. Ik denk dat ik dringend op zoek ga naar de DVD.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s