1q84 van Haruki Murakami

Aomame is fitness-instructrice maar ook seriemoordenaar. Tengo is wiskundeleraar en ghostwriter. Beiden worden ze omringd door bizarre personages zoals de oude dame en haar lijfwacht Tamaru, Eriko Fukada het geheimzinnige meisje, Komatsu de redacteur van de uitgeverij, Stoppelveld en Paardenstaart de twee lijfwachten van de leider van de religieuze sekte Voorhoede.  In deel één en twee krijgen we afwisselend het leven van Aomame en Tengo te lezen. In deel drie komt daarbij nog eens het verhaal van Ushikawa, een aan lager wal geraakte advocaat.  Stilletjes aan wordt duidelijk dat de verhalen van Aomame en Tengo steeds meer raakvlakken vertonen. En wat met de twee manen aan de hemel?

Van in het eerste hoofdstuk word je onmiddellijk meegezogen in de mystieke wereld die Murakami zo poëtisch beschrijft. Tengo en Aomame leven beiden in Tokio en we krijgen inzage in hun doen en laten. Het verhaal ontspint zich met een rotvaart. Er gebeurt van alles maar het is pas veel later in het boek dat de gebeurtenissen ook echt een betekenis krijgen.  Niets is wat het lijkt en alle bizarre personages rondom hen hebben op de een of andere manier te maken met de religieuze sekte Voorhoede.
Boek één en twee vond ik bijzonder boeiend geschreven. Hoewel Murakami de scenes poëtisch en uitgebreid beschrijft moet het verhaal niet aan vaart inboeten. En telkens je bezig bent met lezen over het ene personage, wil je toch ook zo snel mogelijk weten wat over het andere personage wordt geschreven in het volgende hoofdstuk. In deel drie komt daar telkens nog een derde hoofdstuk tussen wat de vaart van het verhaal doet dalen en wat uitmondt in (te) veel herhalingen. Ondanks de intrige en de verrassende wendingen in deel drie, is dit het minste van de drie boeken. Toch vind ik het zeker de moeite om alle 1285 bladzijden te lezen.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s