Mojitotaart

Mijn  man verjaarde vorige week. Tijd voor een (klein maar héél leuk) feestje dat ik wou afsluiten met een heuse verjaardagstaart.  En waarom eens geen taart van Sophie Dumont, dé taartenkoningin van het moment?

Ik heb hier en daar wat aanpassingen gedaan, kwestie van uw en mijn leven wat minder ingewikkeld te maken. Schoon toch hé? 

En wat denken jullie van bovenstaande foto? Ik maakte een foto van mijn taart en daarna heb ik met het programma GIMP de taart uitgesneden uit de foto, met dit resultaat.  Het ziet er simpel uit, maar voor een leek als ik was het dat zeker niet…
Koekjesdeeg (voor 1 taart van ongeveer 22 à 24 cm):

125gr boter, 65gr suiker, 1 ei, 250gr bloem, 60g broyage (30gr suiker + 30gr amandelpoeder), een snuifje zout en 5gr vanillepoeder

Vulling 1 (om mee te bakken):
4 eieren, 200gr bloemsuiker, 125gr malse boter, sap van halve citroen, sap van 1 limoen, citroenrasp van 1 citroen, limoenrasp van 1 limoen, handje verse munt, 1 dl witte rum
Vulling 2 (koude vulling):
50 ml limoensap, sap van 1 citroen, 150gr poedersuiker, 150gr boter, 1 eidooier, 3 eieren
Bereiding
Bereiding koekjesdeeg:
Meng 30gr suiker en 30gr amandelpoeder onder elkaar tot zogenaamde broyage.
Zeef de bloem samen met de broyage en stort uit op het werkblad. Maak een bloemkring.
Snij de malse boter in blokjes en leg die in het midden van de bloemkring.
Leg het ei, de resterende suiker en het vanillepoeder bij de boter.
Strooi wat zout op de rand van de bloem.
Meng met de vingertoppen de boter met het ei en de suiker en voeg geleidelijk de bloem toe tot het deeg wordt.
Kneed het deeg niet, maar zorg wel dat alle ingrediënten goed met elkaar gemengd zijn.
Verpak het deeg in plastic folie en bewaar minstens een halfuurtje in de koelkast.
Neem een taartvorm klaar. Inboteren hoeft niet.
Bestuif het werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot 3 à 4 mm dikte.
Drapeer het deeg over de taartvorm en zorg dat het deeg overal goed in de vorm zit
Neem de taartvorm in je hand, zet een mesje verticaal tegen de vorm en snij met grote halen het overtollige deeg weg. Op deze manier zal het deeg enkele mm boven de taartvorm uitsteken. Je kan de belegde taartvorm nog even in de koelkast bewaren, maar strikt genomen hoeft dit niet.
Bereiding vulling (om mee te bakken):
Doe de malse boter in een ruime kom. Was en droog de citroen en limoen. Rasp de schil van een citroen en hele limoen over de boter. Neem een handvol gewassen en gedroogde munt, pluk de blaadjes en snij deze in hele fijne snippers. Meng met de malse boter. Voeg een ei en daarna een deel van de bloemsuiker onder de massa. Roer de rest van de eieren en de bloemsuiker onder de massa. Schenk er de witte rum bij en meng alles goed door elkaar.
Zeef (eventueel) de vulling zodat de vlokjes munt achterblijven in de zeef.
Verwarm de oven op 190°C. Giet de vulling in de taartvorm.
Bak af in de oven tot de vulling niet meer vloeibaar is (bij mij was dit ongeveer 40 minuten), en laat volledig afkoelen
Bereiding vulling (koude vulling):
Laat de boter samen met de poedersuiker smelten op (hééél) zacht vuur. Giet er het gezeefde limoen- en citroensap bij. Klop de eieren en dooier los en voeg al roerend toe en laat even dikken op het vuur. (Hier heel erg oppassen want voor je het weet heb je roerei op de bodem van je pan (ja, ik spreek uit ondervinding)) Laat afkoelen en bewaar in de koelkast.
Afwerking:
Vul een spuitzak met een getand spuitmondje (5 à 6 mm) en spuit de vulling in lijntjes over de taart.  
Spoel een limoen en droog zorgvuldig.
Snij de limoen in dunne schijfjes, snij elk schijfje voor de helft in en maak er met een draai een leuke decoratie van. Steek enkele mooie blaadjes munt tussen de limoen.
Strooi tenslotte wat poedersuiker op de rand.
Tips:
Begin vroeg genoeg aan deze taart, want ik was toch makkelijk twee uur zoet met de bereiding!
Ik heb de taartbodem niet zelf gemaakt maar vervangen door een pakje kruimeldeeg uit de supermarkt.
Ben je fan van munt, dan hoef je de vulling om mee te bakken niet eens te zeven. De munt blijft dan in de taart en zal extra smaak geven. Hak je munt dan wel fijn genoeg.
Wat de afwerking betreft:  zo van die streepjes  trekken met een  spuitzak, ik weet niet hoe het bij jou gaat, maar bij mij zakken die steevast in elkaar en rechte lijnen trekken is ook iets wat mij niet lukt. Het is dus gewoon een laagje vulling geworden, minstens even mooi!
Serveer deze taart goed gekoeld!
Serveer kleine stukjes want één stukje taart heeft waarschijnlijk evenveel calorieën als een volle maaltijd!
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s