"Het huis van de moskee" van Kader Abdolah

Sinds vele generaties woont Aga Djan met zijn familie in het huis van de Moskee in een stadje in Iran.  De familie bekleedt een centrale positie in de stad  en ze brengt ook steeds de geestelijk leider van de moskee voort. Aga Djan is het hoofd van het huis van de moskee en de bazaar  en is getrouwd met Fagri Sadat. Samen hebben ze 3 kinderen.  Het gezin woont  samen met  broers, zussen, ooms, tantes,  neven en nichten. Ook de twee oude vrouwen die het huishouden bestieren, wonen bij hen in. Abdolah slaagt er in om alle leden van de familie  te typeren en uit te werken, zonder dat het te veel wordt.

In het eerste deel van de roman woont  de hele familie vreedzaam samen. We krijgen een mooi, soms zelfs  romantisch beeld te zien van een Islamitische samenleving.  Maar dan wordt  de Sjah van Perzië afgezet en  komt Khomeini aan de macht.  Het land gaat ten onder  aan  de terreur, de jihad en de islamisering. Ook bij de familie van Aga Djan sluipt de  onenigheid binnen en zorgt er voor dat de familie uiteindelijk verscheurd raakt en ten onder gaat aan ruzie en haat. Familieleden worden vijanden en niemand vertrouwt een ander nog.
Kader Abdolah slaagt er in om  via deze familiesaga  de  revolutie van Iran te vertellen.  Bij aanvang wordt  het leven in Iran bijna idylisch beschreven, met hier en daar een vleugje mystiek, dromerigheid en humor. Sommige personages  en situaties zijn zelfs surrealistisch …
Kader Abdolah  zegt zelf over dit boek:  “Ik heb dit boek voor Europa geschreven. Het gaat over mensen, over kunst, over religie, over seks, over film, over het belang van radio en televisie. Ik schuif de gordijnen opzij en laat de islam als levenswijze zien. Wat getoond wordt geeft een dieper inzicht. In Het huis van de moskee verwerk ik ook passages uit de Koran. Het gaat me vooral om de geest van de Koran als boek, niet als religieuze leidraad. Ik wil de milde islam laten zien, niet die van het radicalisme.”  Ik kan alleen toevoegen dat hij daar wonderwel in geslaagd is. Ik raad dit boek dan ook zeer graag aan.
Advertenties

Een gedachte over “"Het huis van de moskee" van Kader Abdolah

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s