Bouillabaisse: vakantie op je bord!

image

Foto’s gevonden op Pinterest

Bouillabaisse is een Zuid Frans gerecht, typisch voor de stad Marseille. Het was oorspronkelijk een gerecht voor de gewone man. Vissers kookten de vissen die door beschadiging onverkoopbaar waren aan het eind van de werkdag op het strand in zeewater. Ze aten ze gezamenlijk op. Eerst werden croutons, stukjes geroosterd stokbrood, besmeerd met rouille en overgoten met bouillon en als voorgerecht gegeten. Als hoofdgerecht werd de vis die gaarde in de bouillon gegeten. Op internet vind je zoveel verschillende recepten dat het moeilijk kiezen is. Hier is mijn recept voor 8 personen:

image

Foto’s gevonden op Pinterest

Ingrediënten
Voor de bouillabaisse
5 teentjes look, geperst
2 uien
5 tomaten
1 grote venkel
1 tl saffraanpoeder
1 el piment d’Espelette
1 blikje tomatenpuree
4l visbouillon van de viswinkel (niet gekruid)
6 aardappelen geschild en in fijne schijfjes gesneden.
2 kg vis (rode poon, kabeljauw, lotte, Pieterman, zonnevis,.. Je kan ook kiezen om scampi of mosselen toe te voegen.)
Voor de rouille
4 dooiers
½ el mosterd
5 teentjes look, geperst
1 tl saffraanpoeder
1 tl zacht paprikapoeder
olijfolie
arachideolie
citroensap
peper en zout

Bereiding

De bouillabaisse
Snij de venkel en de uien fijn. Stoof ze samen met de geperste knoflook in een beetje boter en olijfolie. Ontvel de tomaten, snij ze in grote stukken en stoof ze mee. Voeg 1 el piment d’Espelette en 1 tl safraanpoeder toe.
Giet er de visbouillon bij en voeg de tomatenpuree toe. Kruid met peper en zout en een scheutje citroensap.
Voeg de aardappelschijfjes toe en laat een tiental minuutjes koken.
Net voor het opdienen voeg je de vis toe en laat ze nog vijf minuten mee koken.
De rouille
Dit is een recept van Sofie Dumont.
Doe de mosterd in een kom en pers er vijf teentjes look bij. Doe er daarna het saffraanpoeder en het paprikapoeder bij. Meng goed onder elkaar.
Doe de eierdooiers bij in de kom. Klop tot je binding hebt. Voeg al kloppend de olijf- en de arachideolie voorzichtig toe zoals je een klassieke mayonaise zou maken. Proef even en voeg naar smaak nog extra zout en citroensap toe. Als het nodig is, voeg je ook nog extra saffraan toe.

Hoe eet je nu bouillabaisse? Snij een stokbrood in sneetjes van 2 cm en rooster ze in de oven tot ze goudbruin zien. Doe wat rouille op een sneetje, leg het in een diep bord en overgiet met een beetje bouillon (bouillabaisse zonder de vis of de groenten). Daarna serveer je de bouillabaisse met vis en groenten.

Smakelijk!

Plaats een reactie