Stop voedselverspilling, maak een broodpudding.

image

Photo by Liesbet Denys on the ‘Journal of the Good Life’ blog.

Een gemiddeld Vlaams gezin gooit jaarlijks 36 tot 55 kilogram voedsel weg. Wereldwijd gaat het zelfs om een derde van alle geproduceerde voedsel. Het is dus nodig dat we twee keer nadenken voor we eten in de vuilnisbak gooien. Zelf hebben wij geregeld brood over. Daar maak ik graag wentelteefjes of broodpudding van. Het recept voor broodpudding deel ik graag met jullie maar ik zet het hier toch vooral om het voor eens en voor altijd bij de hand te hebben. Want op één of andere manier raak ik dit recept altijd kwijt. Dus hier komt het:

Ingrediënten
400 gr. oud brood (wit, bruin, volkoren: het maakt niet uit)
6 dl. melk
4 eieren
3 el vanillepoeder (om vanillepudding te maken)
1 vanillestok
5 el suiker
3 el bloem
1/2 tl kaneelpoeder (of meer als je erg houdt van kaneel)
1 appel in stukjes gesneden
Rozijnen

Bereiding
Breek het oud brood in stukken en doe ze in een kom.
Snij de vanillestok overlangs en schraap er met een mes de zaadjes uit. Voeg de vanillezaadjes en de lege peul toe aan de melk en warm de melk tot hij lauw is.
Haal de vanillepeul uit de melk en overgiet het brood met de vanillemelk. Laat even rusten zodat het brood doorweekt raakt door de melk. Meng met een vork. Voeg de eieren, de vanillepoeder, de suiker, de bloem en de kaneelpoeder toe en roer goed tot je een egaal mengsel bekomt. Schil de appel, snij in stukjes en voeg ze samen met de rozijnen toe aan het mengsel.

Stort het deeg in een bakblik dat je insmeerde met boter en bloem en laat een uurtje bakken op 200°.
Smakelijk!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s