Foodtrends in 2015: #2 Eet gezond

image

Homemade Granola – Photo by Liesbet Denys on the ‘Journal of the GoodLife’ blog

We raken er steeds meer van overtuigd dat we gezonder moeten gaan leven. En ‘gezond’ is dan een containerbegrip voor evenwichtig, ecologisch, authentiek,…

Wie hip is laat suiker achterwege, kweekt zelf zijn groenten, drinkt smoothies en eet veggie. Quinoa, vergeten groenten, speltbrood; we kijken er al lang niet meer van op.

Korte-keten-verkoop is de laatste jaren ook heel erg in opmars. De producten belanden recht van bij producent in jouw winkelwagen. Hoevewinkels, boerenmarkten, automaten op de boerderij, zelfpluktuinen, groenteabonnementen en voedselteams spelen in op deze trend. Het voedsel legt weinig kilometers af, is daardoor steeds vers en vaak wordt er weinig tot geen verpakkingsmateriaal gebruikt. In verschillende steden openden ook een aantal supermarktjes zonder verpakking.

Wil je zelf wat ‘gezonder’ gaan leven, dan ben je misschien wel iets met deze adressen en recepten!

Websites
Recht van bij de boer
Voedselteams
Bioforum Vlaanderen
EVA

Recepten

image

Pannenkoeken zonder suiker – Photo by Liesbet Denys on the ‘Journal of the GoodLife’ blog

Pannenkoeken zonder suiker
Ingrediënten
70gr zelfrijzend bakmeel
30gr havermout
1 rijpe banaan
5dl melk
2 eieren
30gr kokosboter

Rooster de havermout tot hij lichtbruin ziet, meng met de bloem. Voeg de eierdooiers en de banaan toe en mix met een staafmixer. Voeg de kokosboter toe aan de lauwe melk. Roer tot de boter gesmolten is en voeg het mengsel toe aan het deeg en mix goed. Klop het eiwit tot schuim en voeg toe aan het deeg.

Nu kan je beginnen met bakken. Grote pannenkoeken maken lukt mij niet maar ik maak kleine (Amerikaanse) pannenkoekjes. Met deze hoeveelheid deeg kan je een 35-tal kleine pannenkoekjes maken.

Bedek een bord met een viertal pannenkoekjes, snij wat fruit in stukjes (aardbei, banaan, blauwe bes) en naar smaak een beetje honing of esdoornsiroop.

Granola
Ingrediënten

250gr havervlokken
150gr noten (hazelnoten, amandelen, walnoten, …)
50gr pompoenpitten
50gr zonnebloempitten
50gr chiazaad
1 el kaneel
6 el vloeibare honing
6 el gesmolten kokosolie
Rozijnen, gojibessen of ander gedroogd fruit

De grootste noten hak je fijn. Meng de havervlokken met de noten, pitten en zaden en voeg de kaneel toe. Daarna voeg je de honing en de kokosolie toe en meng dit goed.
Verwarm de over voor tot 180°. Neem een bakplaat en leg er een bakpapier op. Verdeel het mengsel over de bakplaat en laat 20 tot 25 minuutjes bakken. Het is belangrijk dat je tijdens de oventijd de granola een paar keer omroert zodat de mengsel niet gaat kleven.

Haal de ovenschaal uit de oven, laat de granola afkoelen en roer ondertussen nog een paar keer. Als de granola koud is kan je er nog rozijnen, gedroogde gojibessen of ander gedroogd fruit tussen mengen.

Bewaar de granola in een bokaal.

Ontbijt
Snij een banaan in schijfjes en doe in een diep bord, doe er wat blauwe bessen en een paar aardbeiden bij. Strooi er 3 eetlepels granola over en giet er een beetje natuuryoghurt over. Wil je het wat zoeter, dan kan je honing of een eetlepel van je favoriete confituur toevoegen.

Een slaatje met Quinoa vind je hier.

Advertenties

Een gedachte over “Foodtrends in 2015: #2 Eet gezond

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s