5 recepten voor suikerarme confituren!

confituur

Photo by Liesbet Denys on the ‘Journal of the GoodLife’ blog.

Deze zomer heb ik confituur gemaakt, veel confituur gemaakt! Ik gebruik al een tijdje deze Tiense Maxi-Fruit geleisuiker.  De traditionele confituren die onze grootmoeders maakten, hadden een verhouding van 1kg suiker per 1kg fruit; met deze geleisuiker hoef je maar 500gr suiker per 1,5 kg fruit te gebruiken. Zo spaar je dus 670 gr suiker per kilo fruit uit!!!

En dit zijn mijn favoriete recepten:
Aardbei
1,5 kg aardbeien en 1 pak geleisuiker (500gr)
Spoel de aardbeien, verwijder de kroontjes en snij de aardbeien in twee. Doe ze in een ruime kookpot en meng er de suiker onder. Laat minimum 3 uur staan. Breng daarna alles al roerend aan de kook. Begint de massa te borrelen, laat dan nog 4 minuten goed doorkoken. Schep het hete mengsel in een zestal gesteriliseerde bokalen en sluit onmiddellijk af met een deksel. Laat de bokalen omgekeerd op een handdoek afkoelen.

Aardbei – Rabarber
1kg aardbeien – 500gr rabarber – 1 pak geleisuiker
Spoel de aardbeien, verwijder de kroontjes en snij ze in twee. Pel de rabarber en snij ze in blokjes. Doe alles in een kookpot en meng er de suiker onder. Laat minimum 3 uur staan. Breng daarna alles al roerend aan de kook. Begint de massa te borrelen, laat dan nog 4 minuten goed doorkoken. Schep het hete mengsel in een zestal gesteriliseerde bokalen en sluit onmiddellijk af met een deksel. Laat de bokalen omgekeerd op een handdoek afkoelen.

4 vruchten
400gr aardbeien – 400gr frambozen – 400gr trosbes – 400gr blauwe bessen -1 pak geleisuiker. Spoel de aardbeien, verwijder de kroontjes en snij ze in twee. Haal de trosbesjes van de steeltjes. Doe daarna alles in een kookpot en meng er de suiker onder. Laat minimum 3 uur staan. Breng daarna alles al roerend aan de kook. Begint de massa te borrelen, laat dan nog 4 minuten goed doorkoken. Schep het hete mengsel in een zestal gesteriliseerde bokalen en sluit onmiddellijk af met een deksel. Laat de bokalen omgekeerd op een handdoek afkoelen.

De drie bovenstaande confituren mag je gerust klassiekers noemen. Ben je echter op zoek naar iets speciaals, dan kan ik je volgende twee recepten aanraden. Zelf ben ik niet zo bijzonder creatief en bedreven in het combineren van smaken . Daarom ging ik op zoek naar goede websites die mij kunnen inspireren. Eéntje steekt er met kop en schouder bovenuit: de site van Madam Confituur.  Volgende recepten zijn geïnspireerd door de recepten van deze straffe Madam maar wat aangepast naar mijn eigen smaak én het gebruik van de geleisuiker.

Gele courgette – sinaasappel – gember
800gr gele courgette  –  700gr vruchtvlees van sinaasappels  –  3 dobbelstenen gember (in kleine stukjes) – sap van 1 citroen – 1 pak geleiconfituur.

Schil de courgette, snij het vruchtvlees zonder de pitten in gelijke blokjes. Doe deze blokjes samen met het vruchtvlees van de sinaasappels, het citroensap en de gember in een kookpot en breng het aan de kook. Laat 10 minuten sudderen. Mix alles met een staafmixer tot een egale massa. Voeg de suiker toe en laat het mengsel 4 minuten stevig doorkoken. Schep het hete mengsel in een zestal gesteriliseerde bokalen en sluit onmiddellijk af met een deksel. Laat de bokalen omgekeerd op een handdoek afkoelen.

Peren – Blauwe pruimen  – Hazelnoten
900g vruchtvlees van rijpe peren – 600gr rijpe blauwe pruimen – sap van 1/2 citroen – sap van 1 sinaasappel – 40 ml water – 500gr geleisuiker – 2 eetlepel hazelnoten zonder vel

Schil de peren en snij ze in blokjes. Pel en ontpit de pruimen. Doe de stukjes peer en pruim samen in een grote kookpot. Voeg het citroensap, het sinaasappelsap en het water toe. Breng aan de kook en laat 10 minuten rustig koken. Regelmatig roeren is hier wel de boodschap!
Rooster de hazelnoten lichtjes in een pan zonder vetstof en cutter ze fijn in een blender.
Na 10 minuten koken mix je het fruitmengsel met een staafmixer tot een egale massa. Voeg de suiker toe en laat het mengsel 3 minuten stevig doorkoken. Voeg de hazelnoten toe en laat nog 1 minuut koken.
Schep het hete mengsel in een zestal gesteriliseerde bokalen en sluit onmiddellijk af met een deksel. Laat de bokalen omgekeerd op een handdoek afkoelen.

Nog enkele tips!

  • Wanneer je citroensap toevoegt, doe dat dan eetlepel per eetlepel en proef! Je wil toch dat je confituur nog zoet smaakt!
  • Ideaal is natuurlijk wanneer je zelf wat vruchten in de tuin hebt staan. Maar een goed alternatief zijn de zelfpluktuinen. Daar kan je tegen een schappelijke prijs vruchten plukken en ze de dag zelf nog verwerken tot heerlijke confituur.
  • Wil je de viervruchten-confituur maken maar vind je frambozen toch wat duur, haal dan een zak diepgevroren frambozen is huis. In de Colruyt bijvoorbeeld verkopen ze verschillende vruchten diepgevroren en die zijn echt lekker om te gebruiken in confituren.

2 gedachtes over “5 recepten voor suikerarme confituren!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s