Pompoen bij het aperitief, de soep, het hoofdgerecht én het dessert? Het kan!

image

Photo by Liesbet Denys on the ‘Journal of the GoodLife’ blog.

Mensen die mij ook op Facebook of Instagram volgen, weten dat ik gehuwd ben met ‘Jan, de tuinman’. Hij brengt menig uur door in zijn moestuin en dat betekent dat ik het hele jaar door verse groentjes ter beschikking heb om te koken. Momenteel is het pompoentijd. Butternut, Hokkaido, Blue Hungarian, …  allemaal komen ze mijn richting uit. In de herfst eten wij dan ook geregeld pompoen en ik wil graag mijn favoriete gerechten met jullie delen.

Pompoenhummus
Ingrediënten
500 gr hokkaido pompoen
2 teentjes knoflook
1 snuifje komijn
olijfolie
zeezout
2 el tahin (sesampasta)
5 el citroensap
1 el geroosterde pompoenpitten
1 tl sumak of paprikapoeder

Bereiding
Schil en snij de pompoen in partjes, besprenkel met olijfolie, zeezout, komijn en de twee teentjes geperste knoflook. Bak ze 45 minuten in een oven van 180 graden. Doe de pompoen in een blender samen met de tahin, het citroensap en een flinke scheut olijfolie. Maal alles fijn tot een romige hummus.

Serveer in een kommetje, strooi er een beetje sumak of paprikapoeder over en werk af met geroosterde pompoenpitten. Je kan dit eten met crackers als aperitiefhapje of op een sneetje geroosterde boterham als middagmaal.

Pompoensoep
Ingrediënten
1/4 appel
500 gr pompoenvruchtvlees
250 ml groentenbouillon
1/2 teentje knoflook
150 ml room
1 tl grof gehakte gember
1/2 tl kerriepoeder
4 el koude boter
peper-zout

Bereiding
Laat het vruchtvlees van de appel en de pompoen 20 minuutjes koken in de groentebouillon. Pers de knoflook en voeg die samen met de room, de gember en de kerrie toe aan de groentebouillon. Mix de soep en voeg tijdens het mixen de koude boter beetje bij beetje toe. Dien op in warme kommetjes en werken de soep af met een vleugje room.

Pompoenrisotto
Ingrediënten
1 butternutpompoen
3 teentjes knoflook
1 l groentenbouillon
1 tl gemalen komijn
3 sjalotten
250 gr bospaddestoelen
1 rode chilipeper
300 gr risottorijst
1 dl witte wijn
1 tl sumak
1 el mascarpone
25 gr vers geraspte Parmezaan
50 gr grof gehakte walnoten

Bereiding
Schil de pompoen en snij het vruchtvlees in hapklare stukken. Meng met een beetje olijfolie, de 2 geperste teentjes knoflook en wat peper en zout. Bak deze stukjes gaar op een bakplaat in een oven van 180 graden. Ik leg altijd een vel bakpapier op de bakplaat.
Stoof de fijngesneden sjalotjes, de fijngesneden chilipeper en een geperst teentje knoflook  in wat olijfolie, voeg de rijst toe en laat bakken tot de rijst glazig is. Blus met de witte wijn. Kruid wat bij met peper en zout en roer regelmatig om. Als de wijn bijna is opgenomen, voeg dan beetje bij beetje de opgewarmde groentebouillon toe. Roer regelmatig om zodat de rijst niet aanbakt. Als de bouillon bijna is opgenomen door de rijst, voeg dan de sumak toe.
Pureer de helft van de stukjes pompoen en meng dit samen met de mascarpone, de Parmezaan en de gehakte walnoten net voor het serveren onder de risotto. Meng als laatste de overige stukjes pompoen onder de risotto.

Pompoencake
Ingrediënten
100 gr boter
100 gr fijne suiker
4 eieren
200 gr zelfrijzende bloem
500 gr pompoen
100 gr gemalen walnoten
50 gr honing

Bereiding
Schil de pompoen, snij in stukken en kook tot de pompoen zacht is. Giet af, laat goed uitlekken en pureer het pompoenvlees.  Mix de suiker en de eieren tot een gladde, luchtige massa. Mix er de zelfrijzende bloem door en doe dan hetzelfde met de boter en de honing. Hak de walnoten fijn in een blender en voeg toe. Roer het gepureerde pompoenvlees onder het deeg.
Bekleed een bakblik met een vel bakpapier en stort het deeg er in. Bak 45 minuten in een voorverwarmde oven bij 180 graden.

Smakelijk!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s